Ο Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου «ΑΟΜΠΑΔΕΝΑΣ» βρίσκεται στη θέση παλαιού κατεστραμμένου ναού προς τιμήν του Αγίου. Διασώζονταν μόνο ένα τμήμα του Ι. Βήματος. Ο χώρος είχε γίνει στάβλος, όπου οι γείτονες έδεναν τα ζώα τους.

Το έτος 1975 ο Άγιος Γεώργιος παρουσιάστηκε στον ύπνο της μακαριστής Ελένης Μπορμπαντωνάκη από το Ηράκλειο, όπου «είδε» ότι την έβαλε στο άλογό του και την έφερε στον Άγιο Μύρωνα, δείχνοντάς της το μέρος αυτό και διατάζοντάς την να ξανακτίσει τον ναόν του. Το οποίο και έγινε με μεγάλους κόπους από την αείμνηστη.

Ο Ι. Ναός εγκαινιάσθη το έτος 1979 ή 1980 από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Κυρό Τιμόθεο και ιερατεύοντος Στυλιανού Ροδαμνάκη του εκ Πόμπιας χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία. Το έτος 2004 ανακαινίσθη ο Ναός απ’ έξω με καθαίρεση των σοβάδων και αρμολόγηση, καθώς και με πλακόστρωση του προαύλιου χώρου με πλάκες και ευπρεπισμού των τοιχίων, καθώς και αλλαγή των κεραμιδιών και μόνωση, ιερατεύοντος του π. Νικολάου Κριτσωτάκη και με επιτρόπους τους Ιωάννη Μαρκετάκη, Νικόλαο Λαμπράκη, Μιλτιάδη Χαιρέτη και Γεώργιο Χαιρέτη. Ο ναός ευρίσκεται σε περίβλεπτο θέση εντός του Αγίου Μύρωνος και εορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στις 3 Νοεμβρίου κάθε δύο έτη.

 

Ο Εφημέριος

+ Πρωτ. Ν. Κριτσωτάκης