Τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου 2018 είδα στον ύπνο μου ότι βρισκόμουν σε μια εκκλησία την οποία δεν εγνώριζα. Μαζί μου είχα και ένα γνωστό μου έφηβο αγόρι το οποίο είχε χειρουργηθεί πριν από 2 έτη με όγκο στον εγκέφαλο. Να σημειώσω εδώ ότι παρόμοια δυσκολία έχω και εγώ σε ελάχιστο βαθμό στο ίδιο σημείο με το παιδί. Στην εκκλησία που βρέθηκα με το παιδί, έψελναν οι ψάλτες αλλά δεν είχε καθόλου κόσμο. Έψελνα κι εγώ μαζί τους αλλά στην αντίθετη μεριά. Ξαφνικά έρχεται η μητέρα του παιδιού και με ρωτά: «Ποιος άγιος είναι;» Της απάντησα ότι δεν γνωρίζω και της είπα να προσευχηθεί και να ψάλλει μαζί μου και ας μη γνωρίζουμε ποιος Άγιος είναι. Στη θέση που στεκόμουν στο δεξί ψαλτήρι δίπλα υπήρχε έντονο φως, σαν 10 ήλιοι μαζί να φωτίζουν. Θεώρησα ότι ήταν η είσοδος του Ναού ή κάποια πόρτα που οδηγούσε έξω γι αυτό και είχε τόσο φως. Ξαφνικά ακούγεται μια φωνή από το Άγιο Βήμα. «Ψάξε στο ορθόδοξο εορτολόγιο και θα με βρεις».

Όταν ξύπνησα καταπιάστηκα με τις δουλειές, μιας και βρισκόμουν στα Χανιά στους γονείς μου για να βοηθήσω την άρρωστη μητέρα μου. Αφού μεσημέριασε ζήτησα από τον γαμπρό μου, άντρα της κόρης μου, να ψάξει ποιος Άγιος γιορτάζει σήμερα 17 Αυγούστου. Βρήκε στο Ίντερνετ ότι εορτάζει ο Άγιος Μύρωνας. Άγιος άγνωστος σε όλους μας. Τότε ο γαμπρός μου αναζήτησε ποιος είναι ο Άγιος Μύρωνας και βρήκε ότι ήταν Επίσκοπος Κρήτης και ο ναός του βρίσκεται στο Ηράκλειο. Αφού μου διάβασε τον βίο του, μου είπε ότι εορτάζει 8 Αυγούστου. Εγώ το θεώρησα τυπογραφικό λάθος και συνέχισα το ψάξιμο. Τότε βρήκα ότι 17 Αυγούστου εορτάζει ο Άγιος Μύρωνας στα Κύθηρα, ο οποίος έγινε η αιτία συναγιοσύνης του να γνωρίσω τον Άγιο Μύρωνα επίσκοπο Κρήτης. Στις 18 Αυγούστου 7 το πρωί τα 2 από τα 5 παιδιά μου πετούσαν από Ηράκλειο για Ρόδο, όπου μένουμε μόνιμα 33 χρόνια μιας και ο σύζυγός μου είναι Ροδίτης.

Παρακάλεσα λοιπόν τον άντρα μου να πάμε εμείς τα παιδιά στο αεροδρόμιο και να ψάξουμε για τον Άγιο Μύρωνα μιας και μου ζήτησε στο όνειρό μου να τον βρω. Έτσι και έγινε. 6:50 το πρωί βρισκόμασταν στο Μοναστήρι. Ήταν κλειστό. Έστειλα μήνυμα στο κινητό του εφημέριου του ναού που το βρήκα στην πόρτα της εκκλησίας και σε 15 λεπτά ήταν εκεί με τους ψάλτες για το όρθρο.

Όταν άνοιξε την εκκλησία δεν μπορούσα μα πιστέψω στα μάτια μου. Όλα ήταν όπως στο όνειρό μου ακριβώς η ίδια εκκλησία ακόμη και τα αυγά στρουθοκαμήλου που κρέμονταν στους πολυελαίους. Μόνο ψάλτες, δεν υπήρχε καθόλου εκκλησίασμα. Εγώ και ο σύζυγός μου μόνο. Έψαλα στο δεξί ψαλτήρι όσους ύμνους θυμόμουν γιατί στο αριστερό οι ψάλτες έψαλαν όλο τον όρθρο.

Στο σημείο που είδα το τόσο έντονο φως, σαν 10 ήλιοι μαζί, βρισκόταν ο τάφος και τα Άγια Λείψανα του Αγίου Μύρωνα. Όπως μου είπε ο ψάλτης αργότερα που του διηγήθηκα τα όσα έγιναν, ο Άγιος στο απολυτίκιό του παρομοιάζεται σαν ήλιος. Αυτό που έζησα ήταν κάτι που τα λόγια που το περιγράφω είναι πολύ φτωχά. «Ζει ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού». Είμαι σίγουρη ότι ο Άγιος Μύρωνας θα βοηθήσει και εμένα και το παιδί. Αφού με κάλεσε να έρθω να τον βρω και να μάθω για εκείνον μετά από 50 χρόνια που έρχομαι στην Κρήτη αφού τα Χανιά είναι τόπος καταγωγής μου, σίγουρα θα μου φανερώσει και την ίαση του σώματος και της ψυχής.

Άγιε Μύρωνα, τώρα που μπήκες στη ζωή μου, δείξε μου το θέλημα του Θεού. Εγώ θα μιλώ παντού για εσένα στην Κρήτη και στη Ρόδο για το θαύμα που έζησα και για όλα όσα θα μου δείξεις.

 

18/08/2018

 

Βασιλική Μιχαηλάκη - Αρφαρά