Από το 1998 έως και σήμερα ,η εκκλησία του Αγίου Μύρωνα έχει επιδείξει μια αξιόλογη δραστηριότητα πάνω σ αυτούς τους τομείς, γεγονός που, κατά κύριο λόγο ,οφείλεται στις πρωτοβουλίες του εφημέριου του ναού, πατερά Νικόλαου Κριτσωτάκη, καθώς και στη δραστηριοποίηση των υπολοίπων συντελεστών της εκκλησίας.
Πιο συγκεκριμένα το 1998 επανιδρύθηκε το φιλόπτωχο ταμείο της εκκλησίας μια και ο προηγούμενος διορισμός του είχε πέσει σε αχρηστία. Το φιλόπτωχο σήμερα συγκροτείται από 15 μέλη. Πρόεδρος του είναι ο ιερέας. Κύριο έργο του είναι η βοήθεια,ηθική και οικονομική ανθρώπων με ανάγκη στήριξης εντός αλλά και εκτός της ενορίας .
Η δραστηριοποίηση του ταμείου αφορά συνοπτικά τις εξής εκδηλώσεις:
Α)Στήριξη ηθική αλλά και υλική (χρήματα και τρόφιμα) σε φτωχές οικογένειες.
Β)Επισκέψεις αρρώστων σε νοσοκομεία και προσπάθεια οικονομικής και ηθικής ενίσχυσης τους.
Γ)Συμμετοχή στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Καμερούν.
Δ) Συμμετοχή στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σερβία (ρούχα-τρόφιμα-χρήματαα)
Ε) Έχει αναφερθεί περίπτωση κατά την οποία το φιλόπτωχο ταμείο ανέλαβε την πληρωμή προστίμου για την αποφυλάκιση ενός συγχωριανού σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο.
Στ) Τέλος το φιλόπτωχο ταμείο φρόντισε για την κατασκευή και φιλοτέχνιση ενός διακοσμητικού πιάτου ,πάνω στο οποίο εικονίζεται ο Άγιος Μύρωνας. Τα χρήματα από τα αντίγραφα αυτού του πιάτου διατίθενται από το φιλόπτωχο για άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Η αναφορά στο φιλόπτωχο ταμείο ολοκληρώνεται με την ειδικότερη αναφορά στις κύριες –μέλη του φιλόπτωχου ταμείου. Είναι αυτές που ,σε συνεννόηση και σε συνεργασία πάντα με τον εφημέριο ,αναλαμβάνουν ποικίλες εκδηλώσεις και δεξιώσεις στην αίθουσα του Ιερού Ναού καθώς επίσης και ομιλίες σημαινόντων προσώπων. Μια αξιοσημείωτη ωστόσο δραστηριότητα είναι τα μαθήματα που έλαβαν, μετά από προτροπή και πρωτοβουλία του πατερά Νικόλαου, από μια Μικρασιάτισα, τη Σφακιανάκη Ιωνία που κατοικεί στο χωριό Πρινιάς και η οποία γνωρίζει να ψάλει πολύ καλά τα λεγόμενα <<Μοιρολόγια της Παναγιάς>>. Από τότε και κάθε χρόνο ,τη μεγάλη Πέμπτη το βράδυ ,φορώντας μαύρα ρούχα γονατίζουν γύρω από το σταυρό και κλαίνε τον Εσταυρωμένο.
Στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας σημαντικό ρόλο έχει και το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Αποτελείται από 5 μέλη τακτικά και 4 αναπληρωματικά .Πρόεδρος του είναι ο ιερέας. Τα μέλη του,κατά κύριο λόγο εισηγούνται για τα προβλήματα της ενορίας.
Η δραστηριοποίηση του έως τώρα συνοψίζεται κυρίως στα εξής:
Α) Διάθεση των χρημάτων από τις κηδείες ,αντί στεφάνων, σε οικογένειες ορφανών και φτωχών παιδιών καθώς και σε άλλες φιλανθρωπίες.
Β) Χρηματική ενίσχυση προς τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση εκδρομών ή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Γ) Χρηματική στήριξη του Πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής για την πραγματοποίηση πολλών δραστηριοτήτων.
Δ) Χρηματική στήριξη της ποδοσφαιρικής ομάδας <<Ραύκου>> για την αγορά αθλητικών ειδών καθώς και άλλων αναγκών.
Βεβαίως ,η συνεισφορά του εκκλησιαστικού συμβουλίου δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω, αφού ο ρόλος του σχετίζεται άμεσα και με τις ανακαινιστικές δραστηριότητες της ενορίας-εκκλησίας. Και σ αυτόν τον τομέα η εκκλησία του Αγίου Μύρωνα μπορεί να επαίρεται τη δραστηριοποίηση της,μια και το έργο που έχει να παρουσιάσει είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Οι ανακαινιστικές εργασίες, πρώτα στο ναό του Αγίου Μύρωνα, ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1980,εφημερευοντος του πατερά Στυλιανού Ρουμάνικη με τη συνδρομή της 13ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν και στη δεκαετία του 1990 και ειδικότερα από το 1996 και μετά, εφημερεύοντος του πατερά Νικόλαου Κριτσωτάκη. Έτσι ανακαινίστηκε ο τάφος του Αγίου, το Σύνθρονο πίσω από το ιερό βήμα καθώς επίσης και ο νότιος τοίχος του ναού.
Το 1998 άρχισε η ανακαίνιση της μεγάλης αίθουσας, η οποία βρίσκεται αριστερά από την είσοδο της εκκλησίας και η οποία παλαιότερα λειτουργούσε ως Ελληνικό Σχολείο, στο οποίο μάλιστα λέγεται ότι μαθήτευσε και ο Σοφοκλής Βενιζέλος.
Κατά την περίοδο από το 1919-1935 ο χώρος αυτός λειτουργούσε επίσης ως κατοικία του Μικρασιάτη ιερέα Αναστάσιου Γιαβασόπουλου. Στον ίδιο χώρο από παλιά έως σήμερα λειτουργεί και το κατηχητικό σχολείο.
Η ανακαίνιση της αίθουσας ξεκίνησε από τους τοίχους και την οροφή (σοβάδες και επένδυση της με ραμποτέ ξύλο),καθαρισμός εικόνων παλαιού τέμπλου του ναού που φυλάσσονταν μέσα σ’αυτήν ,περισυλλογή και φύλαξη των παλαιών εικόνων των εξωκκλησιών της ενορίας.
Επίσης μέσα στην αίθουσα φιλοξενείται και η δανειστική βιβλιοθήκη ,η οποία αποτελείται από μια μεγάλη εκκλησιαστική εγκυκλοπαίδεια καθώς επίσης και άλλα ιερατικά-εκκλησιαστικά αλλά και λογοτεχνικά βιβλία.
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του εκκλησιαστικού συμβουλίου καθώς και οι ομιλίες που οργανώνονται κατά καιρούς.
Τέλος ,ο χώρος εξυπηρετεί και στη φιλοξενία σημαντικών προσώπων που επισκέπτονται το ναό, είτε κατά τη χρονική περίοδο εορτασμού της μνήμης του, είτε σε άλλες περιόδους.
Οικοδομικές εργασίες και δενδροφυτεύσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια και στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας ,ενώ παράλληλα κατασκευάστηκε το υπόστεγο-κουβούκλιο και τοιχογραφήθηκε το μικρό εκκλησάκι που αποτελεί προέκταση της σπηλιάς –χώρου ασκήτευσης του Αγίου Μύρωνα.
Οι ανακαινιστικές δραστηριότητες όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στη μεγάλη εκκλησία του χωριού αλλά επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες εκκλησίες και εξωκκλήσια ,τα οποία αριθμητικά φτάνουν τα 21.
Έτσι ανακαινίστηκε η Παναγία η Σταυριανή ,μια μικρή εκκλησία με σπάνιες τοιχογραφίες .Κτίσμα του 1826,που είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Στα πλαίσια της ίδιας προσπάθειας ανακαινίστηκε και η εκκλησία του αγίου Νικόλαου στο νεκροταφείο, κτίσμα του 1930, όπως επίσης και οι Άγιοι Απόστολοι ,με ιδιαίτεροι φροντίδα στη συντήρηση των τοιχογραφιών της ,οι οποίες χρονολογούνται το 14ο αιώνα.
Ανακαινίστηκαν επίσης ,η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς επίσης και η εκκλησία της Αγία Μαρίνας . Σε όλα τα παραπάνω σημαντικό ρόλο έπαιξαν η συνδρομή όλων των κάτοικων.
Τέλος ,επί εφημερίας του πατέρα Νικόλαου Κριτσωτάκη ,κτίστηκε εξ΄αρχής η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στο χώρο παλαιότερα υπήρχε ένα προσκύνημα ,σαν σπηλιά ,προς τιμήν του Αγίου και η εκκλησία ήρθε σε συνεννόηση με το 3ο πρόγραμμα Leader,για την ανακαίνιση της παλαιάς φάμπρικας που βρίσκεται δεξιά του ναού.
Χτιστηκε ο ιερος Ναος ΤΟΥ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Ανακενιστηκε ο ιερος ναος Αγιου Γεωργιου Αομπαδενας. Χτηστηκε ο ιερος Ναος Αγιας Ειρηνης στο Ξυλοκερατιδι. Δημιουργηθηκε χορος εκθεσης βιβλιων εικονων και ειδων ευλαβειας στην αιθουσα που λειτουργει η δανειστικη βιβλιοθηκη με καθημερινο ωραριο λειτουργιας κατα τους καλοκαιρινους μηνες ενω το χειμωνα καθε Κυριακη μετα τη Θεια Λειτουργια. Η Εκθεση λειτουργει με ευθυνη των νεων της ενοριας. Επισης η παλαια Φαμπρικα που ανηκει στην Ενορια ανακαινιστηκε και λειτουργει ως πνευματικο κεντρο της Ενοριας. Σημερα λειτουργει με πληρη προγραμμα ομιλιων και προβολων κατα την χειμερινη περιοδο . Γινεται προσφορα καφε καθε Κυριακη μετα την Θεια Λειτουργια με ευθυνη των γυναικων του φυλοπτωχου ταμειου .Εδω θα πρεπει να τονισουμε και τον εμπλουτισμο της δανειστικης βιβλιοθηκης με προσφορα σημαντικων βιβλιων πνευματικου, ιστορικου και κοινωνικου περιεχομενου.Καθως και δισκους CD και DVD.