Ο Ι. Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ευρίσκεται στη θέση «Σταυριανής», δίπλα στο Γυμνάσιο και Λύκειο του Αγίου Μύρωνος. Είναι κτισμένος το έτος 1856 υπό του Μιχαήλ Καλογεράκη, του οποίου ο τάφος ευρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού (σήμερα στο υπόστεγο) δυτικά του Ναού. Ήταν κατάγραφος όμως οι περισσότερες τοιχογραφίες κατεστράφησαν.

Το έτος 1998 άρχισε η ανακαίνιση του Ι. Ναού με καθαρισμό και στερέωση του Ναού που είχε ανοίξει και καθαίρεση των κεραμιδιών, μόνωση για την υγρασία καθώς και του σοβά των εξωτερικών τοίχων με αρμολόγηση. Το υπόστεγο που είχε γίνει ντύθηκε με πέτρα κι εσωτερικά έγινε πλακόστρωση του δαπέδου του υποστέγου ενώ στον Ναό τοποθετήθηκαν πέτρινες πλάκες. Έγιναν καθίσματα με αναλόγιο για τους ψάλτες και στις 9/9/2007 ετελέσθησαν τα Ι. Εγκαίνια του Ναού υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και ιερατεύοντος του π. Νικολάου Κριτσωτάκη.

Όταν ο Ι. Ναός ανακαινίσθη, επίτροποι ήσαν οι: Μιλτιάδης Χαιρέτης, Νικόλαος Λαμπράκης, Ιωάννης Μαρκετάκης και Γεώργιος Χαιρέτης.

Ο Ι. Ναός εορτάζει πανηγυρικά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο.

 

 

Ο Εφημέριος

+ Πρωτ. Ν. Κριτσωτάκης