Ο Ναός ούτος ευρίσκεται εις την νοτίαν πλευράν της κωμοπόλεως του Αγίου Μύρωνος και εις περίοπτον θέσιν λοφίσκου επωνομαζόμενον «Χριστόν».

Είναι παλαιός Ναός αγνώστου χρονολογίας, θεμελιώσεως και εγκαινίων. Δίκλητος Βασιλική στο όνομα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Χαραλάμπους , εις αρίστην κατάστασιν.

Παλαιότερον ο Ναός ούτος εχρησιμοποιείτο και ως νεκροταφιακός, καθ’ ότι ο πέριξ αυτού χώρος ήτο παλαιόν νεκροταφείον της κωμοπόλεως Αγίου Μύρωνος, χρησιμοποιούμενον μέχρι του έτους 1925, ότε και μετεφέρθη εις ετέραν θέσιν, ένθα ευρίσκεται σήμερον το νεκροταφείον.

Ο Ι. Ναός του Σωτήρος Χριστού ανεκαινίσθη πλήρως εσωτερικά και εξωτερικά με καθαίρεση των σοβάδων και αρμολόγημα στους τοίχους. Εκοσμήθη με βυζαντινές φορητές εικόνες εντός και εκτός του Ι. Βήματος και τη 10η/11/2003 έγιναν «μικρά εγκαίνια», δηλαδή πλύσις των δύο Αγίων Τραπεζών και αλλαγή των εφθαρμένων κατασαρκίων των Ι. Εγκαινίων υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού (νυν Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας) κ. Μακάριου και εφημερεύοντος του π. Νικολάου Κριτσωτάκη του εξ Αγίου Μύρωνος και Επιτρόπων Μιλτιάδη Χαιρέτη, Ιωάννου Μαρκετάκη, Μύρωνος Ξενοκτιστάκη και Νικολάου Λαμπράκη. Ο Ι. Ναός εορτάζει πανηγυρικώς την Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνο, όπως και την μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους στις 10 Φεβρουαρίου και συντιμάται και ο Άγιος Σάββας στις 5 Δεκεμβρίου. Επίσης, καθιερώθησαν και άλλες Θ. Λειτουργίες του έτους, όπως όλα τα Σάββατα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την δεύτερη ή τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων, την εορτή της Αναλήψεως, την εορτή του Αγίου Πνεύματος καθώς και την εορτή των Αγίων Πατέρων του Κουδουμά Παρθενίου και Ευμενίου, όπου τιμώνται καθώς αγιογραφήθη η εικόνα τους σε προσκυνητάρι. Κάθε χρόνο στην εορτή του Πάσχα γίνεται λιτανεία στον Εσπερινό της Αγάπης όπου αρχίζει από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μύρωνος και τελειώνει στον Χριστό κατά παλαιά παράδοση.

Γενικά ο Ναός χρησιμοποιείται ως δεύτερος μετά τον Ι. Ναό του Αγίου Μύρωνος. Βρίσκεται σε περίβλεπτη θέση και κάθε χρόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εκκλησιαστικού συμβουλίου γίνονται στον προαύλιο χώρο τα «ΡΑΥΚΕΙΑ», πολιτιστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Μύρωνος.

 

Ο Εφημέριος

+ Πρωτ. Ν. Κριτσωτάκης